Celiakia – choroba na całe życie. Jak odżywiać się we właściwy sposób?

Co to jest celiakia? W jaki sposób może się objawiać i co jest przyczyną niedoborów pokarmowych w tym schorzeniu? Jakich produktów należy bezwzględnie unikać?

CZYM JEST CELIAKIA?

Celiakia nazywana jest także, jako glutenozależna enteropatia jelita cienkiego, choroba trzewna lub glutenowa. To choroba autoimmunologiczna, z autoagresji. Najważniejsze, co ją cechuje jest to, że nawet bardzo niewielkie ilości glutenu mogą powodować niepożądane objawy. Nie należy jej mylić z alergią czy nietolerancją na gluten. W chorobie trzewnej obserwujemy zanik kosmków jelita cienkiego, co przyczynia się do upośledzonego wchłaniania składników odżywczych, czego konsekwencją są niedobory pokarmowe.

Ścisła dieta bezglutenowa jest kluczowa w tej chorobie. Zakazane jest spożywanie zbóż, które zawierają gluten. Są to: pszenica, jęczmień, żyto oraz zwykły owies. Dlaczego zwykły owies? W Polsce owies jest mocno zanieczyszczony glutenem. Od 2010 roku można już kupić owies bezglutenowy, certyfikowany, który jest bezpieczny dla większości osób cierpiących na celiakię.

TYPY I OBJAWY CHOROBY

Możemy wyróżnić trzy typy celiakii:

  1. Pełnoobjawowa – najczęściej występuje u osób starszych, dzieci i kobiet w ciąży. Ze względu na charakterystyczne objawy często zostaje postawiona błędna diagnoza.

    Objawy to:
    - bóle i wzdęcia brzucha
    - spadek masy ciała
    - biegunki tłuszczowe
    - u dzieci – zaburzenia rozwoju
    - wynikające z niedoborów np. anemia

  2. Skąpoobjawowa – najczęstsza postać choroby. Zmiany chorobowe występują jedynie w błonie śluzowej jelita cienkiego. Zazwyczaj nie pojawiają się objawy charakterystyczne dla pełnoobjawowej.

    Objawy to:

    - ↑ poziom cholesterolu
    - zapalenia jamy ustnej
    - problemy ze szkliwem
    - choroba Dühringa (problem skórny)
    - bóle głowy, kości, stawów
    - problemy z płodnością

  3. Ukryta – występuje, kiedy we krwi osób z prawidłowym obrazem jelita stwierdzamy obecność charakterystycznych przeciwciał. Najprawdopodobniej, w przyszłości rozwinie się choroba wraz z zanikiem kosmków jelitowych. Objawy są takie jak w typie pełnoobjawowej celiakii z tym, że występują o różnym nasileniu.

CO MOŻNA JEŚĆ?

Osoby cierpiące na celiakię mogą spożywać produkty przetworzone takie, które nie przekraczają zawartości glutenu powyżej 20 mg/kg produktu. Oznaczone są napisem ‘Produkt bezglutenowy’, posiadają licencjonowany znak Przekreślonego Kłosa lub inny znak wymyślony przez producenta, sugerujący, że jest to produkt bez glutenu.

W pierwszej kolejności jednak, najlepiej wybierać produkty naturalnie bezglutenowe tj.: jaja, ryby, nieprzetworzone mięso, mleko, kefir, maślanka, jogurt naturalny, ryż, kukurydza, gryka, amarantus, masło, oleje, warzywa i owoce, orzechy, rośliny strączkowe, naturalne zioła, cukier, dżemy, kawa, herbata, soki owocowe, napary ziołowe, czyste alkohole i wiele innych.

W drugiej kolejności najbezpieczniej jest sięgać po produkty ze znakiem Przekreślonego Kłosa, ponieważ takie produkty mają licencję na to, że są w stu procentach bezglutenowe. Często jednak problemem może okazać się zły skład. Dlatego należy uważnie czytać etykiety oraz zwracać uwagę również na te produkty, które mogą zawierać gluten, chociaż się go w nim nie spodziewamy.

PRODUKTY ZAKAZANE W CELIAKII

Jak już wiadomo, zboża tj. pszenica, jęczmień, żyto oraz zwykły owies są bezwzględnie ZAKAZANE.

Jakie produkty/potrawy zawierają gluten?

- potrawy panierowane

- niektóre wędliny

- produkty mleczne z ziarnami zbóż

- mąki, kasze, makarony z niedozwolonych zbóż

- każde pieczywo bez oznaczenia ‘Bez glutenu’

- potrawy mączne z dodatkiem niedozwolonych mąk

- pieczywo i wyroby cukiernicze

- zupy zaprawiane mąką

- niektóre mieszanki przypraw

- zwykłe opłatki komunijne

- kawa zbożowa, kakao owsiane

- piwo

  

WAŻNE

Pamiętaj, że jeżeli podejrzewasz u siebie celiakię, nie przechodź na dietę bezglutenową przed zgłoszeniem się do lekarza i postawieniem diagnozy! Wyniki badań najprawdopodobniej zostaną zafałszowane.


Inne artykuły na naszym blogu

Celiakia – choroba na całe życie. Jak odżywiać się we właściwy sposób?
Co to jest celiakia? W jaki sposób może się objawiać i co jest przyczyną niedoborów pokarmowych w tym schorzeniu? Jakich produktów należy bezwzględnie unikać?
Choroba tarczycy – Hashimoto. Czy da się wyleczyć? Jaką dietę zastosować?
Czym jest choroba Hashimoto i kogo dotyczy? Czy jest ona w zupełności wyleczalna? Jaką dietę zastosować, aby czuć się lepiej?
Redukcja masy ciała – jakie produkty mogą wspomóc odchudzanie?
Czy istnieją produkty, które w naturalny i bezpieczny sposób przyspieszą metabolizm? Co warto włączyć do codziennego jadłospisu a czego unikać? Czy stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety nie jest konieczne? Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przeczytaj ten artykuł do końca.
Celiakia – choroba na całe życie. Jak odżywiać się we właściwy sposób?
Co to jest celiakia? W jaki sposób może się objawiać i co jest przyczyną niedoborów pokarmowych w tym schorzeniu? Jakich produktów należy bezwzględnie unikać?
Choroba tarczycy – Hashimoto. Czy da się wyleczyć? Jaką dietę zastosować?
Czym jest choroba Hashimoto i kogo dotyczy? Czy jest ona w zupełności wyleczalna? Jaką dietę zastosować, aby czuć się lepiej?
Redukcja masy ciała – jakie produkty mogą wspomóc odchudzanie?
Czy istnieją produkty, które w naturalny i bezpieczny sposób przyspieszą metabolizm? Co warto włączyć do codziennego jadłospisu a czego unikać? Czy stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety nie jest konieczne? Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przeczytaj ten artykuł do końca.
Celiakia – choroba na całe życie. Jak odżywiać się we właściwy sposób?
Co to jest celiakia? W jaki sposób może się objawiać i co jest przyczyną niedoborów pokarmowych w tym schorzeniu? Jakich produktów należy bezwzględnie unikać?
Choroba tarczycy – Hashimoto. Czy da się wyleczyć? Jaką dietę zastosować?
Czym jest choroba Hashimoto i kogo dotyczy? Czy jest ona w zupełności wyleczalna? Jaką dietę zastosować, aby czuć się lepiej?
Redukcja masy ciała – jakie produkty mogą wspomóc odchudzanie?
Czy istnieją produkty, które w naturalny i bezpieczny sposób przyspieszą metabolizm? Co warto włączyć do codziennego jadłospisu a czego unikać? Czy stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety nie jest konieczne? Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przeczytaj ten artykuł do końca.