
Czy gotowanie faktycznie musi wiązać się ze spędzeniem całego dnia w kuchni? Czy planowanie posiłków i robienie listy zakupów ma sens? Jakie triki zastosować żeby przygotowanie posiłku zajęło nie więcej niż 20-30 minut?
Jakie czynności pomagają zaoszczędzić czas w kuchni?
● planowanie posiłków
● robienie listy zakupów
● food prep, czyli przygotowanie jedzenia wcześniej
● gotowanie na dwa dni
● korzystanie z gotowych produktów
● przygotowywanie potraw jednogarnkowych
● używanie pokrywek do garnków i patelni
● gotowanie wody na makaron w… czajniku
● krojenie na mniejsze kawałki
● mrożenie
Dlaczego?
1. Planowanie posiłków
Często zdarza się tak, że więcej czasu spędzamy nad zastanawianiem się, co ugotować, niż na samym przygotowaniu posiłku. Z braku pomysłu sięgamy po cokolwiek, aby tylko nie czuć głodu, np. po fast food'y czy słodycze, co nie jest korzystne. Planowanie posiłków bardzo pomaga nam zaoszczędzić czas i nerwy.
2. Robienie listy zakupów
Robienie podstawowej listy zakupów zwiększa prawdopodobieństwo, że szybciej wyjdziemy ze sklepu. Jeśli chodzi o zakupy – ważne jest też to, aby nie robić ich, gdy jesteśmy głodni. Wtedy mamy większą ochotę na niezdrowe przekąski i zazwyczaj trafiają one do koszyka.
3. Food prep
Tzw. food prep, czyli przygotowanie jedzenia wcześniej – są takie produkty, które można przygotować sobie wcześniej, np. kasza czy ryż brązowy, które gotują się dłużej, można je ugotować wcześniej i włożyć do lodówki a potem tylko odgrzać lub dodać do sałatki. Umycie i obranie warzyw wcześniej też zwiększa szansę na to, że będziemy po nie sięgać częściej.
4. Gotowanie na dwa dni
Gotowanie na dwa dni jest bardzo powszechne i często stosowane. Niektóre z potraw na drugi dzień smakują jeszcze lepiej.
5. Korzystanie z gotowych produktów
W sklepach jest coraz więcej produktów oraz gotowych dań z dobrym składem. Dlatego ważne jest czytanie etykiet i wybieranie tych, które zawierają najkrótszą listę składników.
6. Przygotowywanie potraw jednogarnkowych
Dania jednogarnkowe tj. zupy, leczo są zazwyczaj proste w przygotowaniu, wykorzystujemy jedynie garnek, więc mamy mniej naczyń do zmywania, łatwo je podgrzać.
7. Używanie pokrywek
Podczas gotowania i podgrzewania potraw warto używać pokrywek. Woda gotowana w garnku z ugotuje się szybciej a obiad podgrzany na patelni szybciej będzie ciepły.
8. Gotowanie wody w czajniku
Gdy mamy w planach ugotować kaszę, ryż czy makaron, możemy ugotować wodę w… czajniku. Woda w ten sposób zagotuje się nieco szybciej niż w garnku, dzięki czemu zaoszczędzimy trochę czasu. Zagotowaną wodę wystarczy przelać do garnka i od razu można wrzucać na wrzątek produkt, który chcemy ugotować.
9. Krojenie na mniejsze kawałki
Krojenie na mniejsze kawałki = szybsze ugotowanie – wiadomo, im mniejsze kawałki np. ziemniaka tym szybciej się on ugotuje.
10. Mrożenie
Kupowanie mrożonek bardzo ułatwia życie i pozwala na zaoszczędzenie sporo czasu. Wiele osób uważa, że produkty mrożone mają mniejszą wartość odżywczą – to nieprawda. Można mrozić zarówno półprodukty jak i gotowe potrawy, dzięki czemu przygotowanie posiłków będzie trwało krócej.
Jeżeli nie lubisz planować posiłków albo wolisz gotowe rozwiązania, możesz zamówić gotową dietę (fitness, wegetariańską lub śródziemnomorską) w wybranej wersji kalorycznej lub dietę indywidualną dostosowaną do Twoich potrzeb i preferencji żywieniowych, ułożoną na podstawie wywiadu medyczno-żywieniowego.
Inne artykuły na naszym blogu