Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?

Czy gotowanie faktycznie musi wiązać się ze spędzeniem całego dnia w kuchni? Czy planowanie posiłków i robienie listy zakupów ma sens? Jakie triki zastosować żeby przygotowanie posiłku zajęło nie więcej niż 20-30 minut?

Jakie czynności pomagają zaoszczędzić czas w kuchni?

●  planowanie posiłków

●  robienie listy zakupów

●  food prep, czyli przygotowanie jedzenia wcześniej

●  gotowanie na dwa dni

●  korzystanie z gotowych produktów

●  przygotowywanie potraw jednogarnkowych

●  używanie pokrywek do garnków i patelni

●  gotowanie wody na makaron w… czajniku

●  krojenie na mniejsze kawałki 

●  mrożenie

Dlaczego?

1. Planowanie posiłków

Często zdarza się tak, że więcej czasu spędzamy nad zastanawianiem się, co ugotować, niż na samym przygotowaniu posiłku. Z braku pomysłu sięgamy po cokolwiek, aby tylko nie czuć głodu, np. po fast food'y czy słodycze, co nie jest korzystne. Planowanie posiłków bardzo pomaga nam zaoszczędzić czas i nerwy.

2. Robienie listy zakupów

Robienie podstawowej listy zakupów zwiększa prawdopodobieństwo, że szybciej wyjdziemy ze sklepu. Jeśli chodzi o zakupy – ważne jest też to, aby nie robić ich, gdy jesteśmy głodni. Wtedy mamy większą ochotę na niezdrowe przekąski i zazwyczaj trafiają one do koszyka.

3. Food prep

Tzw. food prep, czyli przygotowanie jedzenia wcześniej – są takie produkty, które można przygotować sobie wcześniej, np. kasza czy ryż brązowy, które gotują się dłużej, można je ugotować wcześniej i włożyć do lodówki a potem tylko odgrzać lub dodać do sałatki. Umycie i obranie warzyw wcześniej też zwiększa szansę na to, że będziemy po nie sięgać częściej.

4. Gotowanie na dwa dni

Gotowanie na dwa dni jest bardzo powszechne i często stosowane. Niektóre z potraw na drugi dzień smakują jeszcze lepiej.

5. Korzystanie z gotowych produktów

W sklepach jest coraz więcej produktów oraz gotowych dań z dobrym składem. Dlatego ważne jest czytanie etykiet i wybieranie tych, które zawierają najkrótszą listę składników.

6. Przygotowywanie potraw jednogarnkowych

Dania jednogarnkowe tj. zupy, leczo są zazwyczaj proste w przygotowaniu, wykorzystujemy jedynie garnek, więc mamy mniej naczyń do zmywania, łatwo je podgrzać.

7. Używanie pokrywek

Podczas gotowania i podgrzewania potraw warto używać pokrywek. Woda gotowana w garnku z ugotuje się szybciej a obiad podgrzany na patelni szybciej będzie ciepły.

8. Gotowanie wody w czajniku

Gdy mamy w planach ugotować kaszę, ryż czy makaron, możemy ugotować wodę w… czajniku. Woda w ten sposób zagotuje się nieco szybciej niż w garnku, dzięki czemu zaoszczędzimy trochę czasu. Zagotowaną wodę wystarczy przelać do garnka i od razu można wrzucać na wrzątek produkt, który chcemy ugotować.

9. Krojenie na mniejsze kawałki

Krojenie na mniejsze kawałki = szybsze ugotowanie – wiadomo, im mniejsze kawałki np. ziemniaka tym szybciej się on ugotuje.

10. Mrożenie

Kupowanie mrożonek bardzo ułatwia życie i pozwala na zaoszczędzenie sporo czasu. Wiele osób uważa, że produkty mrożone mają mniejszą wartość odżywczą – to nieprawda. Można mrozić zarówno półprodukty jak i gotowe potrawy, dzięki czemu przygotowanie posiłków będzie trwało krócej.

 

Jeżeli nie lubisz planować posiłków albo wolisz gotowe rozwiązania, możesz zamówić gotową dietę (fitness, wegetariańską lub śródziemnomorską) w wybranej wersji kalorycznej lub dietę indywidualną dostosowaną do Twoich potrzeb i preferencji żywieniowych, ułożoną na podstawie wywiadu medyczno-żywieniowego.


Inne artykuły na naszym blogu

Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?
Czy gotowanie faktycznie musi wiązać się ze spędzeniem całego dnia w kuchni? Czy planowanie posiłków i robienie listy zakupów ma sens? Jakie triki zastosować żeby przygotowanie posiłku zajęło nie więcej niż 20-30 minut?
Celiakia – choroba na całe życie. Jak odżywiać się we właściwy sposób?
Co to jest celiakia? W jaki sposób może się objawiać i co jest przyczyną niedoborów pokarmowych w tym schorzeniu? Jakich produktów należy bezwzględnie unikać?
Choroba tarczycy – Hashimoto. Czy da się wyleczyć? Jaką dietę zastosować?
Czym jest choroba Hashimoto i kogo dotyczy? Czy jest ona w zupełności wyleczalna? Jaką dietę zastosować, aby czuć się lepiej?
Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?
Czy gotowanie faktycznie musi wiązać się ze spędzeniem całego dnia w kuchni? Czy planowanie posiłków i robienie listy zakupów ma sens? Jakie triki zastosować żeby przygotowanie posiłku zajęło nie więcej niż 20-30 minut?
Celiakia – choroba na całe życie. Jak odżywiać się we właściwy sposób?
Co to jest celiakia? W jaki sposób może się objawiać i co jest przyczyną niedoborów pokarmowych w tym schorzeniu? Jakich produktów należy bezwzględnie unikać?
Choroba tarczycy – Hashimoto. Czy da się wyleczyć? Jaką dietę zastosować?
Czym jest choroba Hashimoto i kogo dotyczy? Czy jest ona w zupełności wyleczalna? Jaką dietę zastosować, aby czuć się lepiej?
Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu?
Czy gotowanie faktycznie musi wiązać się ze spędzeniem całego dnia w kuchni? Czy planowanie posiłków i robienie listy zakupów ma sens? Jakie triki zastosować żeby przygotowanie posiłku zajęło nie więcej niż 20-30 minut?
Celiakia – choroba na całe życie. Jak odżywiać się we właściwy sposób?
Co to jest celiakia? W jaki sposób może się objawiać i co jest przyczyną niedoborów pokarmowych w tym schorzeniu? Jakich produktów należy bezwzględnie unikać?
Choroba tarczycy – Hashimoto. Czy da się wyleczyć? Jaką dietę zastosować?
Czym jest choroba Hashimoto i kogo dotyczy? Czy jest ona w zupełności wyleczalna? Jaką dietę zastosować, aby czuć się lepiej?