VAI - Visceral Adiposity Index - Wskaźnik wisceralnej tkanki tłuszczowej
VAI jest nowym wskaźnikiem, który jest przydatny w ocenie ewentualnej dysfunkcji wisceralnej tkanki tłuszczowej (ang. visceral adipose dysfunction – VAD) oraz służy do oceny ryzyka kardiometabolicznego. Aby wyliczyć VAI, potrzebne są BMI, obwód talii (ang. waist circumference – WC) oraz badania biochemiczne, takie jak zawartość cholesterolu HDL we krwi i stężenie trójglicerydów (TG).
Wskaźnik ten jest szczególnie zalecany dla: osób z BMI <40 kg/m2, pacjentów z podejrzeniem zespołu metabolicznego, kobiet z PCOS, pacjentów z dysfunkcją gruczołu tarczowego, akromegalią, hiperprolaktynemią.
Nie zaleca się stosować wskaźnika w przypadku wieku poniżej 16 r.ż., obwisłego brzucha, otyłości olbrzymiej, ostrej hipertrójglicerydemii.
Wzór
Dla kobiet:
\(
VAI =
(\frac{ WC }{ 36,58 + (1,89 * BMI ) }) *
(\frac{ TG [mmol/l] }{ 0,81 }) *
(\frac{ 1,52 }{ HDL [mmol/l]})
\)
Dla mężczyzn:
\(
VAI =
(\frac{ WC }{ 39,68 + (1,88 * BMI ) }) *
(\frac{ TG [mmol/l] }{ 1,03 }) *
(\frac{ 1,31 }{ HDL [mmol/l]})
\)
HDL
– zawartość cholesterolu HDL we krwi
TG
– stężenie trójglicerydów
WC
– obwód talii [cm]
BMI
– Wskaźnik masy ciała
Interpretacja wyniku
Proponowane punkty odcięcia dla VAI wskazujące na brak dysfunkcji tkanki tłuszczowej (wg Amata et al.):Wiek | Punkty odcięcia dla VAI | |||
---|---|---|---|---|
brak ATD | łagodne ATD | średnie ATD | ostre ATD | |
< 30 | ≤ 2,52 | 2,53 - 2,58 | 2,59 - 2,73 | > 2,73 |
≥ 30 i < 42 | ≤ 2,23 | 2,24 - 2,53 | 2,54 - 3,12 | > 3,12 |
≥ 42 i < 52 | ≤ 1,92 | 1,93 - 2,16 | 2,17 - 2,77 | > 2,77 |
≥ 52 i < 66 | ≤ 1,93 | 1,94 - 2,32 | 2,32 - 3,25 | > 3,25 |
≥ 66 | ≤ 2,00 | 2,01 - 2,41 | 2,42 - 3,17 | > 3,17 |