Redukcja masy ciała – jakie produkty mogą wspomóc odchudzanie?

Czy istnieją produkty, które w naturalny i bezpieczny sposób przyspieszą metabolizm? Co warto włączyć do codziennego jadłospisu a czego unikać? Czy stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety nie jest konieczne? Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przeczytaj ten artykuł do końca.

CZYM JEST METABOLIZM?

Składniki odżywcze, które codziennie dostarczane są do organizmu wraz z pożywieniem, ulegają ciągłym przemianom. Aby organizm mógł sobie poradzić z prawidłowym funkcjonowaniem, potrzebuje energii.  Skąd ją czerpie? Ze spalania składników odżywczych. Przemiany biochemiczne i towarzyszące im przemiany energii, które mają miejsce w organizmie człowieka nazywane są przemianą materii – metabolizmem.

Wyróżniamy Podstawową Przemianę Materii (PPM) oraz Całkowitą Przemianę Materii (CPM). Energia z PPM zostaje wykorzystana na takie procesy jak: oddychanie, pracę serca czy utrzymanie stałej temperatury ciała (czyli podtrzymywanie podstawowych funkcji życiowych).

Wielkość PPM zależy od: 

  • Rozmiarów ciała – wyższą PPM mają osoby w większych rozmiarach ciała. Wysokość i masa ciała odpowiadają w ponad 50% za różnicę PPM pomiędzy poszczególnymi osobami.
  • Składu ciała – osoby z większą ilością tkanki tłuszczowej mają niższe PPM.
  • Płci – z natury, kobiety charakteryzują się zazwyczaj wyższą zawartością tkanki tłuszczowej.
  • Wieku – wielkość PPM jest najwyższa w ciągu pierwszych 2 lat życia człowieka. Związane jest to z dużym tempem rozwoju. Następnie wzrost rozpoczyna się w okresie dojrzewania. Po zakończeniu 21 lat PPM spowalnia. 
  • Stanów fizjologicznych u kobiet – PPM wzrasta podczas miesiączki, w drugiej połowie ciąży oraz w czasie laktacji.
  • Na wielkość PPM ma też wpływ: stan zdrowia, czynniki genetyczne, przyjmowanie niektórych leków, działalność gruczołów wewnątrzwydzielniczych czy stosowanie używek. 

Z kolei CPM uwzględnia całodobowe wydatki energetyczne związane z funkcjonowaniem człowieka w środowisku i pracy. CMP określa również zapotrzebowanie na energię. Na CPM składa się: PPM, termogeneza oraz aktywność fizyczna.

PRZYPRAWY PRZYSPIESZAJĄCE METABOLIZM

Przyprawy znane są każdemu. Większość osób używa ich głównie po to, aby nadać smak i aromat potrawie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre z nich posiadają właściwości przyspieszające przemianę materii. Te, które działają w ten sposób zazwyczaj są ostre, piekące lub mają charakterystyczną i intensywną woń. Zatem przyjrzyjmy się im lepiej!

Pieprz

Czarny pieprz zawiera substancję zwaną ‘piperyna’, która przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Okazuje się, że oprócz działania wpływającego na redukcje masy ciała, piperyna wykazuje również właściwości lecznicze, wzmacnia układ odpornościowy. 

Pieprz cayenne

Pieprz kajeński, czyli znana powszechnie papryczka chili również stosowana jest w procesie odchudzania. Dzięki kapsaicynie - odpowiedzialnej za ostry smak papryczek - zwiększa się wytwarzanie ciepła w organizmie, przez co wzrasta przemiana materii.

Imbir

Gingerol i zinferon to substancje odpowiadające za ostry i gorzkawy smak imbiru. Z kolei zingiberol nadaje mu intensywny oraz świeży aromat. Imbir ma wiele prozdrowotnych właściwości. Warto używać go m.in., gdy jesteśmy przeziębieni, mamy mdłości czy bóle miesiączkowe, migreny. Imbir pomaga w trawieniu, wspomaga odchudzanie.

Kurkuma

Inaczej zwana szafranem indyjskim nadaje potrawom pięknego żółtego koloru. Substancją czynną kurkumy jest kurkumina, która ma wiele właściwości prozdrowotnych. Bardzo dobrze wpływa na pracę wątroby, ponieważ pomaga w tworzeniu oraz wydzielaniu żółci, która bierze udział w procesach trawienia spożytych tłuszczów. Dzięki temu przyspiesza trawienie pokarmu.

CZY KAWA I HERBATA MAJĄ WŁAŚCIWOŚCI ODCHUDZAJĄCE?

Odpowiedź brzmi TAK!

Jeśli tylko jesteś zwolennikiem kawy/herbaty a jednocześnie nie masz przeciwwskazań do ich spożywania, nie ma powodu do rezygnowania z nich. Kawa posiada właściwości radzące sobie w walce z odchudzaniem głównie dzięki substancji aktywnej jaką jest kofeina. Jeżeli chodzi o herbatę, zielona jest lepszą alternatywą czarnej. Nie dość, że wspomaga odchudzanie, dodatkowo sprawia, że mamy lepszy nastrój. Dobrym wyborem będzie także czerwona herbata, która przyczynia się do utleniania tłuszczów oraz zawiera polifenole.

Pamiętaj, że tymi produktami jesteś w stanie jedynie WSPOMÓC proces odchudzania. Kluczem do tego, żeby pozbyć się nadprogramowych kilogramów jest utrzymanie deficytu kalorycznego. Jadłospis ułożony indywidualnie do potrzeb Twojego organizmu możesz zamówić [tutaj].


Inne artykuły na naszym blogu

Celiakia – choroba na całe życie. Jak odżywiać się we właściwy sposób?
Co to jest celiakia? W jaki sposób może się objawiać i co jest przyczyną niedoborów pokarmowych w tym schorzeniu? Jakich produktów należy bezwzględnie unikać?
Choroba tarczycy – Hashimoto. Czy da się wyleczyć? Jaką dietę zastosować?
Czym jest choroba Hashimoto i kogo dotyczy? Czy jest ona w zupełności wyleczalna? Jaką dietę zastosować, aby czuć się lepiej?
Redukcja masy ciała – jakie produkty mogą wspomóc odchudzanie?
Czy istnieją produkty, które w naturalny i bezpieczny sposób przyspieszą metabolizm? Co warto włączyć do codziennego jadłospisu a czego unikać? Czy stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety nie jest konieczne? Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przeczytaj ten artykuł do końca.
Celiakia – choroba na całe życie. Jak odżywiać się we właściwy sposób?
Co to jest celiakia? W jaki sposób może się objawiać i co jest przyczyną niedoborów pokarmowych w tym schorzeniu? Jakich produktów należy bezwzględnie unikać?
Choroba tarczycy – Hashimoto. Czy da się wyleczyć? Jaką dietę zastosować?
Czym jest choroba Hashimoto i kogo dotyczy? Czy jest ona w zupełności wyleczalna? Jaką dietę zastosować, aby czuć się lepiej?
Redukcja masy ciała – jakie produkty mogą wspomóc odchudzanie?
Czy istnieją produkty, które w naturalny i bezpieczny sposób przyspieszą metabolizm? Co warto włączyć do codziennego jadłospisu a czego unikać? Czy stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety nie jest konieczne? Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przeczytaj ten artykuł do końca.
Celiakia – choroba na całe życie. Jak odżywiać się we właściwy sposób?
Co to jest celiakia? W jaki sposób może się objawiać i co jest przyczyną niedoborów pokarmowych w tym schorzeniu? Jakich produktów należy bezwzględnie unikać?
Choroba tarczycy – Hashimoto. Czy da się wyleczyć? Jaką dietę zastosować?
Czym jest choroba Hashimoto i kogo dotyczy? Czy jest ona w zupełności wyleczalna? Jaką dietę zastosować, aby czuć się lepiej?
Redukcja masy ciała – jakie produkty mogą wspomóc odchudzanie?
Czy istnieją produkty, które w naturalny i bezpieczny sposób przyspieszą metabolizm? Co warto włączyć do codziennego jadłospisu a czego unikać? Czy stosowanie odpowiednio zbilansowanej diety nie jest konieczne? Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, przeczytaj ten artykuł do końca.